KOSGEB Nedir?

Yatırımlarınız için KOSGEB'den nasıl destek alırsınız? Hangi destekler size uygun?

Geçmişte, günümüzde ve muhtemelen gelecekte, çalıştığı yerden sıkılan, patronunun baskısına maruz kalan, daha fazla para kazanmak isteyen herkes kendi işini kurmanın hayaliyle yaşıyor/yaşayacak. Ancak kendi işini kurmak o kadar da kolay değil. Önce maddi daha sonra da manevi olarak destek bulmak zorunda.

Manevi destek bulmak kolay. İnsanoğlu gazla çalışır. Yaparsın koçum, başarırsın koçum, hadi aslanım nidalarıyla iş kurmaya balıklama atlayanlar olabilir, oluyor da. Ancak asıl önemli olan bu işin maddi boyutu. Bir işletme kurma hayaliyle yaşayan birisi attığı her adımda para ödemek zorunda. Haliyle bir müddet sonra sürekli ödeme yapan ve özkaynakları tükenen girişimci “yeter yahu” deyip daha başlamadan hem hayalini hem de geleceğini bitirmek zorunda kalıyor.

Peki kendi işletmesini kurmak, hem para kazanıp iyi bir hayat sürmek hem de ülke ekonomisine katkı sağlamak isteyen bir girişimci maddi desteği nereden temin edecek? İşte burada özkaynaklarını tüketen girişimcinin imdadına devlet destekleri yetişiyor.

Bu kısa makalede devletin girişimciye sağladığı teşvik ve desteklerden Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteklerinden bahsedeceğim. Ancak öncelikle KOSGEB nedir ona bakalım.

3624 sayılı “Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Kurulması Hakkında Kanun” hazırlanarak 20 Nisan 1990 tarih ve 20498 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. KOSGEB, bu tarihten 2009 yılına kadar imalat sanayi KOBİ’lerine hizmet ve destekler verdi. Ancak, ülkemizde imalat sanayi sektörü dışındaki sektörlerin ekonomik katma değer üretme ve istihdam yaratma potansiyelinin artması ve imalat sanayi dışındaki sektörlerdeki KOBİ’lerden gelen talepler, KOSGEB’in hedef kitlesini tüm KOBİ’leri kapsayacak şekilde genişletmesi gerekliliğini gündeme getirdi.

Bu kapsamda, hizmet ve ticaret sektörlerindeki KOBİ’ler de KOSGEB hedef kitlesine dâhil edilerek KOSGEB ülkemizin KOBİ’lerinden sorumlu ulusal kuruluşu olma niteliğine kavuştu. Aydın KOSGEB

Günümüze geldiğimizde KOSGEB, teknolojik alanlar ve yerli üretim başta olmak üzere sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin desteklenmesine ağırlık vermeye başladı. Bugün KOBİ’lerin yerli ve milli imkânlarla teknolojik odaklı üretim yapabilmeleri için gerekli desteği vermeye devam ediyor.

Aydın KOSGEB’in verdiği destekleri aşağıda belirtilen ana başlıklar altında toplayabiliriz.

  1. Girişimcilik Destekleri : Geleneksel ve İleri Girişimcilik olmak üzere iki ana başlık altında toplanır.

  2. AR-GE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri

  3. Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı, KOBİ TEKNOYATIRIM – KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı ve Stratejik Ürün Destek Programı olmak üzere üç alanda destek verilmektedir.

  4. İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri :

  5. İşletme Geliştirme Destek Programı, İş Birliği Destek Programı, KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı, Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı ve Yurt Dışı Pazar Destek Programı olmak üzere beş alanda destek verilmektedir.

  6. KOBİ Finansman Destekleri kapsamında KOBİ Finansman Destek Programı yürürlüktedir.

  7. İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM)/Teknoloji Merkezi (TEKMER) Programı

  8. Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri : Teknik Danışmanların Yetkilendirilmesi ve Teknik Danışmanlık Hizmetleri

  9. İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı

Yukarıda belirtilen destekler kendi işini kurmak ve işini geliştirmek isteyen tüm girişimciler için bir ilaç mahiyetinde.

Peki bu destekler varken siz hala neyi bekliyorsunuz?

Kabına sığmayan girişimciler için Aydın da faaliyet gösteren hibeX Danışmanlık bir telefon kadar yakınınızda. hibeX Danışmanlık olarak biz Aydın da buradayız, peki siz? Hala düşünüyor musunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Paylaş:

Benzer Makaleler

Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı

İmalat ve bunun tamamlayıcısı olan öncelikli sektörler ile COVID-19 salgını etkilerinin nispeten yüksek olduğu bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük işletmelerin faaliyetlerini sürdürmeleri ve geçmiş dönem

Bize Mesaj Yazın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir